Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Сметанова торта с банани и ягоди

Сметанова торта с банани и ягоди

Драга МишеваДрага Мишева
Чирак
59332123
Сметанова торта с банани и ягоди
Снимка: Драга Мишева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Готови ли сте за поредното кулинарно приключение, наречено Сметанова торта с банани и ягоди"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • какао - 9 с.л.
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • масло - 100 г
  • сода - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • кафе - 1/2 ч.ч.
  • сол - щипка
  • сироп - от вода и захар за напояване на блатовете
  • За пълнежа
  • сладкарска сметана
  • банани - 1 бр.
  • ягоди - 3 - 4 големи
  • За украсата
  • ягоди
  • банани - 1 бр.
  • шоколадови пръчици
  • захарни пръчици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се започва с приготвянето на блатовете. За тази цел в една купа се пресява и изсипват брашното, какаото, содата, солта и бакпулвера. Тези съставки трябва да бъдат добре смесени.

В отделна купа с миксер се разбива маслото заедно със захарта. Разбива се докато не се получи пухкав крем. След това към този крем се прибавят и яйцата /едно по едно/. Продължава се с разбиването докато не се получи еднородна смес.

Отделно в една чаша се смесват млякото и кафето и се разбърква до разтварянето на кафето. След това към яйцата се добавя половината от брашното, като се разбива с дървена лъжица. Изсипва се млякото с кафето и накрая се добавя и втората половина от брашното. Всичко това се разбърква докато не се получи гладка смес.

Тази смес се разделя на 3 равни части. Във форма за печене поставяме хартия за печене и изсипваме първата част от сместа. Пече се на 180 градуса до готовност. Така изпичаме и трите блата. Ако нямате време, може да изпечете 1 блат от цялата смес и след това с остър нож да го разрежете на 3 равни блата. Когато блатовете се изпекат, се оставят настрани, за да изстинат напълно.

През това време си разтапяме захар във вода за сиропиране на блатовете. Аз използвам 1/3 чаена чаша захар и 1 чаена чаша с вода.

След това разбиваме сметаната на твърда пяна и може да се започне с реденето на тортата. Най-отдолу се поставя първият блат и го сиропираме с помощта на лъжица. Върху него изсипваме 1/3 от разбитата сметана. Нарязваме банана и го нареждаме върху сметаната.

След това поставяме втория блат, сиропираме го и изсипваме втората част от сметаната. Върху нея подреждаме нарязаните предварително ягоди. Поставяме и третия блат, който също се сиропира. С последната част от сметаната хубаво намазваме сметановата торта отгоре и отстрани.

Накрая украсяваме тортата. Нарязваме банана на кръгчета и го нареждаме върху сметаната. Нарязваме и нареждаме и ягодата. Накрая поръсваме с няколко пакетчета шоколадови и захарни пръчици. Оставяме тортата в хладилника докато блатовете попият.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: