Начин на приготвяне
Прясното мляко загряваме до завиране, след което го снемаме от котлона, тенджерата се захлупва с капак и оставяме за 10-15 минути. Проверяваме дали е готово за квасене, когато потопим пръст в него.
Ако е приятно топло и да не пари, значи е готово. Киселото мляко, от което ще вземате квас, трябва да не е много студено.
Към охладеното мляко се добавя закваската. Количеството й трябва да е от 1 до 5% от това на прясното мляко.
В тези малки гювечета сложих 200 мл прясно мляко, ако вие използвате буркани с винт, които имат съвместимост около 700 мл е добре да не ги пълните до горе, оставете 1 см разстояние от отвора на буркана.
Закваската се разбива с бъркалка в отделна купа. Към нея се прибавя малко количество прясно мляко, разбърква се добре до хомогенност. След това тази смес се прибавя към останало прясно мляко. Разбърква се и млякото се разлива в гювечетата или в бурканите, които сме си подготвили.
Завиваме готовите буркани с одеяло и оставяме за около 3-4 часа. Така след около 3-4 часа киселото мляко е готово и може да се премести в хладилника. Когато се сервира млякото отгоре поставяме сладко от боровинки.
Коментари