Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Домашно кисело мляко с боровинки в гърненце

Домашно кисело мляко с боровинки в гърненце

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Домашно кисело мляко с боровинки в гърненце3 / 3
20/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
3
"Има ли друг десерт, който толкова много да ви е харесал?"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 800 мл
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • кисело мляко - за квас, вземаме 3. 6 %
  • сладко от боровинки - 1 буркан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко загряваме до завиране, след което го снемаме от котлона, тенджерата се захлупва с капак и оставяме за 10-15 минути. Проверяваме дали е готово за квасене, когато потопим пръст в него.

Ако е приятно топло и да не пари, значи е готово. Киселото мляко, от което ще вземате квас, трябва да не е много студено.

Към охладеното мляко се добавя закваската. Количеството й трябва да е от 1 до 5% от това на прясното мляко.

В тези малки гювечета сложих 200 мл прясно мляко, ако вие използвате буркани с винт, които имат съвместимост около 700 мл е добре да не ги пълните до горе, оставете 1 см разстояние от отвора на буркана.

Закваската се разбива с бъркалка в отделна купа. Към нея се прибавя малко количество прясно мляко, разбърква се добре до хомогенност. След това тази смес се прибавя към останало прясно мляко. Разбърква се и млякото се разлива в гювечетата или в бурканите, които сме си подготвили.

Завиваме готовите буркани с одеяло и оставяме за около 3-4 часа. Така след около 3-4 часа киселото мляко е готово и може да се премести в хладилника. Когато се сервира млякото отгоре поставяме сладко от боровинки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Стоянка  Русенова
Стоянка Русенова
Благодаря Албена.И ние го харесваме този вид десерт.
05.12.2020 09:42
1
Албена Атанасова
Албена Атанасова
Прекрасно млечно десертче. Приготвям с повод и без повод!
05.12.2020 09:02
1