Начин на приготвяне
Първо си приготвяме вкусния и ароматен рибен бульон, като в дълбока тенджерка сложим всички продукти и подправки и залеем с водата. Лукът и доматът може да цепнете на 4, за да пуснат по-добре соковете си. Освен обелките и главите от скаридите в рецептата може да добавите и още толкова от тях, а самите обелени скариди да ползвате за друго ястие или салата. Казвам го, защото именно това е основната есенция на бульона и колкото повече, толкова по -вкусен ще стане. Аз например винаги си замразявам обелки, когато готвя с белени скариди, после бульонът от тях е чудесен;
Когато заври бульончето, намалете огъня на среден, захлупете с капак и оставете да ври около 20 мин., след това прецедете, като притискате със малко сила, за да паднат всички сокове от продуктите;
В сгорещения зехтин запържете много ситно нарязаните чесън и лук със щипка сол. Когато са почти готови, сипете смлените бадеми и бъркайте около минута;
Добавете доматеното пюре и пържете още две три минути, след което налейте бульона и сложете нарязаните на едри парчета морков и картоф. Варете 15-20 минути;
Накрая сложете калмарите (ако сте ги купили цели, почистете отвътре и нарежете на кръгчета.), бялата риба - на парчета, двата вида миди и скаридите. Захлупете тенджерата и варете 3-4 минутки. Проверете дали мидите са се отворили, щом това стане, ястието е готово!
На морските дарове и бялата риба им трябва съвсем малко време и са готови, ако ги готвим дълго, мидите и скаридите стават сухи и жилави, а бялата риба се разпада.
Поднесете с поръсен магданоз.
Бялото вино е задължително за това средиземноморско ястие!
Да ви е сладко!