Артишок с хамон
Artičoka sa hamonom
gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Артишок с хамон

Артишок с хамон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k29k15k10k1
Артишок с хамон
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
09/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4
"Артишок с винен сос и късчета Хамон - усещате ли аромата на средиземноморска романтика"

Необходими Продукти

  • артишок - 7 бр. свеж
  • хамон - 120 г
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • брашно - 2 с.л.
  • бяло вино - 80 мл
  • розмарин - на вкус
  • мащерка - на вкус
  • бял пипер - на вкус
  • куркума - 1 щипка
  • дафинов лист - 1 бр.
  • сол
  • бульон - 1 бр. смесен
  • вода - 800 мл
  • лимонов сок - вода за накисване на артишока
  • зехтин - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете артишока от няколко пласта външни твърди листа, за да остане крехката сърцевина. Не изрязвайте дръжките, а ги обелете докато стигнете до по-светлата част, която също се яде. Отрежете 1-2 пръста от върха. Накиснете във вода с лимон, за да не потъмняват.

2. Накълцайте лука на много ситно, а чесъна ламинирайте на тънки филийки. Хамона нарежете на малки кубчета.

3. Загрейте зехтин на среден огън, толкова количество, колкото да покрие дъното на тенджерката. Запържете първо лука за около 3-4 минути, след това добавете чесъна, а накрая и хамона.

4. Сипете двете лъжици брашно и бъркайте две минути, след което налейте бялото вино. Моментално ще се образува кашичка.

5. Започнете да наливате водата малко по малко, бъркайки, докато се получи рядка каша. Натрошете вътре кубчето бульон и прибавете отцедените добре артишоци и нарязани на четвъртинки. Захлупете с капак и оставете да ври на среден огън 10 минути.

6. Махнете капака и сложете всички подправки, след което отново захлупете и оставете още 10-12 минути като увеличите малко огъня.

Забележка: Внимавайте със солта, добре е да опитвате, за да не се пресоли ястието, понеже хамонът е солен, както и кубчето бульон. Листата от артишока може да не изхвърляте, а да си направите полезна отвара или чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: