Начин на приготвяне
В 50 мл топло прясно мляко се натрошава маята с лъжичка захар и малко брашно, за да стане кашичка. В останалото мляко се разбърква захарта докато се разтопи, добавяме олиото. В купа се разбиват с вилица яйцата, като се отделя един жълтък за намазване отгоре, добавя се сол, ванилия и лимонови корички.
Пресява се брашното в подходящ съд, сипваме течните съставки, шупналата мая, прясното мляко със захарта и замесваме меко тесто, да не лепне. Сипва се на набрашнен плот и с намаслени ръце се меси и разтяга, докато поеме мазнината. Оставя се на топло да втаса 1 час и половина.
Премесва се леко, разделяме на еднакви части. Сплескваме с ръце да се оформи дълга лента. Лимоновите резанки и желираните бонбони се нарязват на малки кубчета. Върху всяка лента се поставя в средата нарязаната плънка и краищата се прищипват.
Три дълги фитила се сплитат и поставят в малка тавичка за еднократно печене върху хартия. Оставя се да втаса, докато се напълни формата или в тава с диаметър 26 см, ако сплитате цялото тесто. Намазва се с разбит жълтък с 1 с. л. прясно мляко.
Отгоре се набождат парченца лимонови резенки и нарязани бадеми. Печем в загрята фурна 170 градуса до златисто. При печене лимоновите резанки се разтапят и вкусът е уникален! Весели празници!