Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с лимонови резанки

Козунак с лимонови резанки

Козунак с лимонови резанки
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 6
12/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
135 мин.
Порции
2
"Почти можем да усетим аромата на лимоновите резенчета..."

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • брашно - 700 г
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 200 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 80 мл
  • мазнина - 50 г разтопено масло или мас
  • сол - 1 равна ч.л.
  • ванилия
  • лимонова кора
  • плънка
  • лимонови резанки - 1 кутия
  • бадеми - 1 шепа
  • бонбони - 4 - 5 бр. желирани шоколадови
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 50 мл топло прясно мляко се натрошава маята с лъжичка захар и малко брашно, за да стане кашичка. В останалото мляко се разбърква захарта докато се разтопи, добавяме олиото. В купа се разбиват с вилица яйцата, като се отделя един жълтък за намазване отгоре, добавя се сол, ванилия и лимонови корички.

Пресява се брашното в подходящ съд, сипваме течните съставки, шупналата мая, прясното мляко със захарта и замесваме меко тесто, да не лепне. Сипва се на набрашнен плот и с намаслени ръце се меси и разтяга, докато поеме мазнината. Оставя се на топло да втаса 1 час и половина.

Премесва се леко, разделяме на еднакви части. Сплескваме с ръце да се оформи дълга лента. Лимоновите резанки и желираните бонбони се нарязват на малки кубчета. Върху всяка лента се поставя в средата нарязаната плънка и краищата се прищипват.

Три дълги фитила се сплитат и поставят в малка тавичка за еднократно печене върху хартия. Оставя се да втаса, докато се напълни формата или в тава с диаметър 26 см, ако сплитате цялото тесто. Намазва се с разбит жълтък с 1 с. л. прясно мляко.

Отгоре се набождат парченца лимонови резенки и нарязани бадеми. Печем в загрята фурна 170 градуса до златисто. При печене лимоновите резанки се разтапят и вкусът е уникален! Весели празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: