Начин на приготвяне
Маята се разбърква в топлото прясно мляко с лъжичка захар и се оставя да бухне за 10 минути. Разбиват се яйцата със захарта, като един жълтък се отделя за намазване отгоре и сипваме в кладенчето на пресято брашно.
Прибавяме шупналата мая, ванилията и лимонови корички, замесва се меко тесто, което да не лепне, и оставяме покрито със стреч фолио да втасва, докато удвои обема си.
Разделя се малки топчета с големина на мандарина. Всяко се разстила с ръка в правоъгълна форма, поръсваме в средата кафява захар и краищата се прищипват, да се оформи фитил една педя.
Леко се усуква и връзва на възелче, като двата края се събират в средата и се поставят в намаслени силиконови формички за печене.
Отново втасват за още 20 минути, намазваме с разбит с малко олио жълтък и поръсваме със захарна украса.
Печем в загрята фурна 170 градуса до суха клечка - при мен за 20 минути.
Вкусен и весел празник!