Начин на приготвяне
Накиснете боба в студена вода и оставете за една нощ да набъбне. На следващия ден го измивате два пъти и слагате тенджера да ври. Изхвърляте първата вода.
Доливате с гореща вода и слагате отново да ври. След като заври, наливате олиото, добавяте наситнения лук, настъргания морков и чушките, нарязани на дребно. Пускате и цялата суха чушка и едното от лютите чушлета при боба.
Намаляте огъня и оставяте да къкри под похлупак. Когато се е посварил, добавяме доматите, а солта - накрая.
Правим запръжка - наситняваме 1 глава лук много ситно, запържваме в олио, добавяме пушения и лютия червен пипер, брашното и внимаваме да не прегори, за не се развали вкусът на яхнията.
Изсипваме 1 черпак от вече сварения боб към запръжката и изсипваме обратно в тенджерата да покъкри още 5-10 мин.
Запичаме сухото люто чушле на котлона и пускаме в яхнията. След като поизстине, нарязваме ментата и джоджена и поръсваме яхнията.
Вкусно да ви е!
Налейте напитка и хапвайте мезе да потушавате лютивото!