Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Празнична домашна баница

Празнична домашна баница

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Празнична домашна баница
Снимка: Мария Симова
1 / 6
14/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Не се подвежайте от името, с тази баница всеки ден е празник"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 800 г
  • сол - 1 с.л. равна
  • вода топла - 500 мл
  • плънка
  • яйца - 3 бр,
  • сирене - 250 гр
  • заквасена сметана - 200 г
  • краве масло - 10 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте. Оформете кладенче и налейте топлата вода, замесете меко тесто. Завийте тестото за 5 минути да се отпусне, като през това време разтопете маслото и оставете да се поохлади.

Откъснете 1/3 част от тестото и я разделете на 6 броя равни по големина оформени топчета. Останалото тесто разделете на 12 броя равни по големина топчета. Разточете топчетата с помощта на точилка на листа колкото чинийка за чай. Подредете ги на две купчини съответно 6-те броя и 12-те броя поотделно, като помежду всеки лист мажете с охладеното масло с помощта на четка.

Започнете с пръсти да разтягате по голямата купчинка тесто, доколкото можете, като накрая си помогнете с точилката на кора по голяма с 4 пръста от диаметъра на тавата. Разстелете кората в намазаната предварително тава с масло, като обхванете и стените на тавата.

Направете си плънката, като смесите и разбъркате яйцата, натрошеното сирене и сметаната. Разстелете плънката равномерно върху първата кора.

Разточете втората купчина тесто 6-те листа по същия начин на кора колкото диаметъра на тавата. Положете кората върху плънката, а стърчащите краища на долната кора съберете с подгъване върху баницата, намажете с останалата мазнина.

Нагрейте фурната на 200 градуса и печете първите 20 минути, а после на 180 градуса за около 45 минути.

Съвет: Не натискайте и мачкайте много баницата при разточването на корите, добре е да има колкото сe може повече въздух в нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: