Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте. Оформете кладенче и налейте топлата вода, замесете меко тесто. Завийте тестото за 5 минути да се отпусне, като през това време разтопете маслото и оставете да се поохлади.
Откъснете 1/3 част от тестото и я разделете на 6 броя равни по големина оформени топчета. Останалото тесто разделете на 12 броя равни по големина топчета. Разточете топчетата с помощта на точилка на листа колкото чинийка за чай. Подредете ги на две купчини съответно 6-те броя и 12-те броя поотделно, като помежду всеки лист мажете с охладеното масло с помощта на четка.
Започнете с пръсти да разтягате по голямата купчинка тесто, доколкото можете, като накрая си помогнете с точилката на кора по голяма с 4 пръста от диаметъра на тавата. Разстелете кората в намазаната предварително тава с масло, като обхванете и стените на тавата.
Направете си плънката, като смесите и разбъркате яйцата, натрошеното сирене и сметаната. Разстелете плънката равномерно върху първата кора.
Разточете втората купчина тесто 6-те листа по същия начин на кора колкото диаметъра на тавата. Положете кората върху плънката, а стърчащите краища на долната кора съберете с подгъване върху баницата, намажете с останалата мазнина.
Нагрейте фурната на 200 градуса и печете първите 20 минути, а после на 180 градуса за около 45 минути.
Съвет: Не натискайте и мачкайте много баницата при разточването на корите, добре е да има колкото сe може повече въздух в нея.