Начин на приготвяне
Оформете кладенче в типовото брашно, поръсете сол, захар, сухата мая.
Сипете топла водичка и с вилица се разбърква на гъста каша, когато стане трудно, се замесва средно тесто, да не лепне.
Покривате с фолио, оставете на топло да втаса 20 минути.
Натрошете в купа сиренето, отделно се разбиват яйцата с киселото мляко.
Разтопете в купа мас и смесете с малко олио.
Всяка топка се точи на малка кръгла кора 20 см, после се топи в гореща мазнината и на плота се дърпа, докато можете.
С четка намажете с яйцата, поръсете сирене и навивате на руло.
Сложете го в тава намазана с олио навито като охлюв, но на разстояние, за да може да бухне витата баница. Така се навиват всички кори.
Отгоре намажете точената баница с останалата яйчена смес, смесена с останалата мазнина. Сложете в студена фурна и печете едно стъпало под средното ниво на 180°C до зачервяване. При мен беше готова за 40-45 минути.
Извадете, намажете с малко масло и покривате с кърпа.
Вкусна домашна баница с типово брашно с айрянче, чудесна за похапване!
Весели празници!