Начин на приготвяне
Откъснете листенцата спанак и изплакнете добре. Оставете ги да се отцедят от водата. През това време сложете в джезве или друг съд с малко дъно 2 с.л. захар и загрейте на котлона.
Внимателно добавете на капки вода, само колкото захарта да се разтопи, но не и толкова, че да се получи сироп. Сгъстете до получаване на карамел със златист цвят и да става на твърда капка.
Счукайте орехите и отделете ядките. Запечете орехите на сух тиган и ги изсипете в горещия карамел. Разбъркайте добре и ги изсипете върху хартия за печене докато изстинат напълно.
Когато изстинат с нож накълцайте карамелените ядки. В купа поставете спаначените листа, нарязаната краставица и разбъркайте с три лъжици зехтин, сокът от половин лимон и сол на вкус.
Сервирайте салатата в красива чиния, отгоре настържете синьо сирене и поръсете с ореховите ядки. Гарнирайте с резени лимон.