Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; подготвена скара; дълбока тава.
Агнешкият бут се измива и подсушава с домакинска хартия. Отстраняват се, ако има жилки, и част от мазнината му. Да остане тънък слой мазнина.
Горчицата се смесва с лимоновия сок, черен пипер, сол и риган. Добавя се и разтопената мазнина. Разбърква се. Натрива се месото отвсякъде. Поръсва се с червен пипер.
В тава, в която ще се пече, се поставя металната скара, налива се вода около 400 мл (да е 1 см под нивото на скарата) и се поставя месото. Отгоре се подреждат дафиновите листа. Покрива се с алуминиево фолио, което не трябва да залепва за месото.
Пече се на 180 градуса без вентилатор, само на горен и долен реотан за около 3 часа.
След това фолиото се отстранява и се допича до хрупкава коричка за около 40-45 мин. Агнешкото печено се сервира студено с топла гарнитура.
ГАРНИТУРА:
В същата тавичка с останалата мазнина се изсипва нарязания пресен лук и отгоре се нареждат големи парчета картофи. Посолява се и се поръсва с силно наситнен джоджен.
Агнешкият бут с уникално хрупкава коричка по кипърски е готов.
Източник: кулинарен блог на М. Митева