Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Агнешки бут с уникално хрупкава коричка по кипърски

Агнешки бут с уникално хрупкава коричка по кипърски

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Агнешки бут с уникално хрупкава коричка по кипърски
Снимка: marcheva14
1 / 4
14/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
195 мин.
Порции
4
"Всички хубави Великденски приказки завършват така - ... и поднасяте това неустоимо агнешко с хрупкава коричка и вкусно си хапвате"

Необходими Продукти

  • агнешки бут - около 1.800 кг - 2.000 кг
  • дафинов лист - 8 - 10 бр.
  • горчица - 60 - 70 г
  • лимонов сок - 15 мл прясно изцеден
  • сол - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • масло - 50 - 60 г
  • зехтин - струйка
  • ГАРНИТУРА
  • картофи - 1 кг
  • пресен лук - 4 връзки
  • сол - на вкус
  • джоджен - 1/2 връзка пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; подготвена скара; дълбока тава.

Агнешкият бут се измива и подсушава с домакинска хартия. Отстраняват се, ако има жилки, и част от мазнината му. Да остане тънък слой мазнина.

Горчицата се смесва с лимоновия сок, черен пипер, сол и риган. Добавя се и разтопената мазнина. Разбърква се. Натрива се месото отвсякъде. Поръсва се с червен пипер.

В тава, в която ще се пече, се поставя металната скара, налива се вода около 400 мл (да е 1 см под нивото на скарата) и се поставя месото. Отгоре се подреждат дафиновите листа. Покрива се с алуминиево фолио, което не трябва да залепва за месото.

Пече се на 180 градуса без вентилатор, само на горен и долен реотан за около 3 часа.

След това фолиото се отстранява и се допича до хрупкава коричка за около 40-45 мин. Агнешкото печено се сервира студено с топла гарнитура.

ГАРНИТУРА:

В същата тавичка с останалата мазнина се изсипва нарязания пресен лук и отгоре се нареждат големи парчета картофи. Посолява се и се поръсва с силно наситнен джоджен.

Агнешкият бут с уникално хрупкава коричка по кипърски е готов.

Източник: кулинарен блог на М. Митева

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: