Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Яхния»Кюфтета със зеленчуков сос

Кюфтета със зеленчуков сос

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Кюфтета със зеленчуков сос
Снимка: Таня Левенова
1 / 3
19/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
95 мин.
Порции
10
"Какво му трябва на човек? Вкусни кюфтенца и ароматен сос, който да се отопи с хлебчето"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г смес
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.л.
  • кромид - 1/2 глава
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • картофи - 5 - 6 бр. средни
  • грах - около 1 - 2 шепи/замразен/
  • риган - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 1 - 2 бр.
  • чубрица
  • червен пипер
  • магданоз
  • керевиз - 2 - 3 стръкчета
  • сол
  • универсална подправка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата се омесва с яйцето, 1 с.л. галета, 1 ч.л. кисело мляко, наситнен лук, черен пипер, чубрица. Хубаво е да престои в хладилника поне 2 часа.

От нея се приготвят кюфтета, малко по-големи от орех. Изпържват се леко от двете страни. Изваждат се в чиния.

В същия съд се изпържват най-напред за кратко наситненият чесън, кромидът и морковът.

Добавя се 1 с.л. брашно и 1 с.л. червен пипер. След като се запържат, леко се добавят около 2 чаши вода.

Сосът се оставя да поври за около 5 мин. Тогава се поставят се кюфтенцата, нарязаните картофи, грахът, черният пипер, дафиновият лист и част от магданоза и керевизът.

Посолява се на вкус. Добавя се и толкова вода, колкото леко да покрие кюфтетата. Ястието се оставя да поври около 35-40 мин. на среден огън под капак.

Накрая то се поръсва с нарязания магданоз и керевиз и е готово за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: