Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на крушите за пълнежа. За целта, крушите се обелват, нарязват се на кубчета и се слагат в касерола, заедно със захарта и млякото. Кипнете ги на слаб котлон и оставете да покъкрят около 2-3 минути. Добавете 1 с.л. уиски, изключете котлона и оставете да покъкрят за около 4-5 минути. Отстранете от котлона и оставете да се охладят.
В купа се разбива мекото масло заедно със захарта на пухкав крем. Прибавят се яйцата, при непрекъснато разбиване. Добавя се прясното мляко.
Към сместа се прибавят сухите съставки - двата вида брашно, смлените овесените ядки, ванилията, какото, бакпулвера..Разбърква се до хомогенна смес.
Отделете 1/4 от тестото и към него прибавете толкова количество бяло брашно, стрива се с ръка, за да се получат трохи.
Разстелете основното тесто в кръгла форма с падащ ринг с диаметър около 24см. С помощта на лъжица притеснете тестото и оформете оснавата и нисък борд.
Отцедете крушите от сиропа и ги разпределете върху тестото. Наръсете сладкиша с трохите.
Сладкишът се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути. След изпичане, може да поръсете с пудра захар.