Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Охлюви с пресен лук

Охлюви с пресен лук

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878213021
Охлюви с пресен лук
Снимка: Елена Стойчовска
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
130 мин.
Порции
2
"Когато става дума за охлюви, средно положение няма - или се влюбвате в тях, или не сте опитали от нашите охлюви с пресен чесън"

Необходими Продукти

  • охлюви - 1 кг с черупки
  • дафинов лист - 2 - 3 листа
  • бахар - 2 - 3 зърна
  • сол - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • масло - 100 г
  • пресен лук - 4 - 5 стръка
  • спанак - 1 ч.ч. скълцан пресен
  • магданоз - 1/2 връзка
  • чесън - 10 скилидки
  • бяло вино - 50 мл
  • сос от нар
  • сумак
  • джинджифил - на прах
  • лимонов сок - сока на 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Събраните охлюви се поставят в добре завързана найлонова торба, надупчена на няколко места, за да могат охлювите да дишат. Престояват поне едно денонощие, за да се почистят от стомашното съдържание. След това се изсипват в мивката и се измиват много добре.

В дълбока тенджера се наливат около 4 л. вода. Когато водата заври, се добавя 1 ч.л. сол. и 1 ч.л. сода за хляб и се изсипват и охлювите. Тенджерата се оставя без капак, тъй като се образува много пяна – обира се с решетъчна лъжица, докато спре да се образува .

След това, водата се излива, охлювите се измиват. В тенджерата се налива чиста вода и охлювите се връщат. Добавят се подправките - 1-2 дафинови листа, 2-3 счукани зърна бахар. След като водата отново заври, котлонът се намалява и оставят около час и половина да се варят на тих огън.

Охлювите се отцеждат и се оставят да се охлаждат.

Пристъпваме към изваждането на месото на охлюва. С помощта на вилица се забожда месестата част и внимателно се издърпва. Излиза целия охлюв. Разделен е на две части - едната е мускулът, който се движи (и се яде), другото е отделителната му система. Там, където червото е захваното за тялото, се изрязва и червото се изхвърля.

Ядливата част на охлюва, се измива обилно със студена вода. Излизат към 300 гр. охлюви за консумация.

Добре е да си приготвите всички продукти, тъй като зеленията много бързо „се стопява“, а и охлювите са готови за консумация, така че самото готвене ще Ви отнеме не повече от десетина минути.

Чесъна режа на жулиени. Лука и магданоза режа на ситно. Спанака режа на тънки ленти.

В тиган слагам маслото да се разтопява. Прибавям чесъна към сгорещеното масло. Разбърквам. Когато придобие златист цвят и заухае, слагам лука, разбърквам. След няколко минути, добавям и спанака. Отново разбърквам. Подправям със сос от нар, около 1 ч.л.

След още няколко минути, прибавям и охлювите. Поръсвам със сух джинджифил и сумак. Разбърквам леко.

* Ако са големи, може да ги нарежете на две-три парченца. Ако искате да се „виждат“ в ястието и са сравнително със среден размер, запазете ги цели.

Слагам виното и оставям на тих огън да къкри. Разбърквам периодично. След няколко минути, когато соса се е посгъстил, изключвам котлона, добавям сока на лимона, разбърквам леко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: