Начин на приготвяне
За да приготвим сладкия здравословен салам, е необходимо да имате блендер или кафемелачка. Аз използвах кафемелачка, тъй като по-фино смила.
Овесените ядки (микс) трябва да ги смелете на брашно/прах.
Орехите аз ги смлях в специална мелачка за орехи, ако нямате, можете с ножа да ги нарежете. Не трябва да са много на ситно, за да се усещат.
Кокосовото масло е добре да го разтопите или на водна баня или в микровълнова.
Махате костилките на фурмите. С помощта на нож нарязвате фурмите на не много ситно.
След тази подготовка може да замесим салама.
В голяма купа слагате смлените овесени ядки, стевията, кокоса, какаото и канелата. Обърквате ги добре с лъжица.
Добавяте кокосовото масло, кокосовото мляко и яйцето и продължавате да бъркате с лъжицата.
И накрая добавяте останалите съставки - фурмите, годжи берито и орехите.
Замесвате тесто - то ще стане много лепкаво, поради тази причина ни трябват фините овесени ядки (те ще играят ролята както при обикновеното тесто, поръсвайки с брашно, спира да лепне по ръцете ни).
Изсипваме овесените ядки, като поръсваме навсякъде и продължаваме да месим.
Взимаме обикновено прозрачно фолио и изсипваме на него сместа.
Оформяме дълго парче с формата на салам, поръсваме с кокос и го завиваме.
Оставяме в хладилник за 12 часа, за да стегне.