Начин на приготвяне
Нарязваме маслото на кубчета и го оставяме в купа да се размекне на стайна температура.
След като маслото се е размекнало, добавяме захарта и размачкваме.
Сипваме и брашното, какаото, ванилията и щипка сол. Размесваме пръсти, докато се получи песъчлива смес.
Отделяме жълтъка от белтъка.
Белтъкът запазваме за по-късно, а жълтъка разбиваме съвсем леко и го сипваме към сместа.
Размесваме хубаво, докато получим гладко хомогенно маслено тесто.
Увиваме тестото във фолио за свежо съхранение и го прибираме в хладилник за 30 минути.
След това го изваждаме и го поставяме на леко набрашнена дъска. Оформяме руло с диаметър около 3-4 см. Увиваме рулото отново с фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника за още 30 минути.
Разбиваме леко белтъка - само с вилица.
Изваждаме след това какаовото руло и го намазваме внимателно с белтъка. Овалваме го с нарязаните ядки, като се стараем те да залепнат хубаво.
Нарязваме рулото на парчета с дебелина около 1 пръст и ги нареждаме в тавичка, покрита с хартия за печене.
Печем масленките за около 10-12 минути на 190 градуса. Трябва много да внимаваме да не превишим времето за печене, за да не се препекат, защото няма да изглеждат добре и ще станат прекалено ронливи.
След като се изпекат, ги оставяме да изстинат напълно и тогава ги изваждаме от тавата.
Много са вкусни.