Миди на пара

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Миди на пара
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
01/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
15 мин.
Порции
2
"Мезе за пет минутки - изпитана рецепта за ароматни миди"

Необходими Продукти

  • черни миди - 1 кг, пресни
  • чесън - 4 скилидки
  • зехтин - 2 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • мазданоз - 2 с.л., накълцан
  • лют пипер - 1 щипка или на вкус
  • лимон - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистете мидите от израстъците по черупката и мустачките от водорасли. Отстранете счупените или отворени от тях, които при почукване не се затварят - това означава, че не са живи и не са годни за консумация. Измийте добре и поставете в достатъчно голяма тенджерка, нивото им да е на половината на съда;

Нарежете чесъна на тънки филийки и пуснете при мидите. Разрежете лимона на две, като запазите парченца за украса накрая, ако желаете. Изстискайте сока върху мидите, а кората пуснете вътре за още вкус. Прибавете дафиновия лист, лютия пипер, зехтина и магданоза. Може да добавите и щипка сол, но самите миди би трябвало да са си солени (затворените добре държат в себе си морска вода, която при готвенето пускат);

Сложете капака на тенджерата плътно затворен и поставете на силен огън. След около минута започнете да разклащате, хващайки за дръжките и притискайки с ръце капака. Гответе така около 2 минути и погледнете дали всички миди са се отворили. Понякога това става и още по-бързо, затова проверявайте;

Щом мидите се отворят, отстранете от огъня веднага, за да останат крехки и сочни. Извадете дафиновия лист и лимоновите кори;

Сервирайте в дълбоки чинии или купа, като първо положите мидите и после залеете със соса, който са пуснали, с аромат на море, чесънче, дафинов лист и лимон!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: