Начин на приготвяне
Приготвяме тестото за блатовете, като разбиваме яйцата със захарта и ванилията с миксер, докато сместа стане пухкава и като крем.
После прибавяме смесените брашно и бакпулвер и разбъркваме внимателно до получаването на хомогенна смес. Готовото тесто разпределяме във формички за тарталети (с диаметър 12 см).
Изпичаме в нагрята на 180 градуса фурна до готовност (приблизително 15 минути). Ябълките за гарниране, приготвяме като белим и нарязваме на кубчета. Карамелизираме захар (3 с.л.) и в карамела слагаме ябълките.
Прибавяме масло (30 г), няколко капки есенция ром и вода (2 с.л.). Задушаваме ябълките, докато омекнат и останат почти без течност. Дръпваме съда от котлона. Сиропа приготвяме, като карамелизираме захар кристална (8-9 с.л.) .
Наливаме внимателно към карамела топла вода (2 и 1/2 ч.ч.) и прибавяме няколко капки есенция ром, и краве масло (20 г). Варим сиропа до разтваряне на карамела. Дръпваме от котлона и охлаждаме.
Готовите блатове за тарталетите изваждаме от формичките. Сиропираме с карамеленият сироп и гарнираме със сметана от спрей. Разпределяме ябълките върху тарталетите и украсяваме със захарни пръчици.