Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта с грис и плодове

Торта с грис и плодове

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Торта с грис и плодове
Снимка: Даниела Русева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Толкова лесна и толкова вкусна - две причини веднага да запретнете ръкави и да я приготвите"

Необходими Продукти

  • за блата
  • пшеничен грис - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. /смлени/
  • захар - 1 ч.ч.
  • ябълки - 1 бр. /голяма/
  • яйцa - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 бр.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • за крема
  • кисело мляко - 280 г цедено
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • ванилена захар - 1 пакетче
  • пудра захар - 4 с.л.
  • желатин - 1 пакетче
  • плодове в крема
  • киви - 2 бр.
  • банани - 1 бр.
  • ягоди - 6 бр.
  • за украса
  • ягоди
  • киви
  • касис
  • мента - листенца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата:

Разбийте яйцето с вилица с щипка сол. Прибавете настърганата ябълка, без да отцеждате сока. Прибавете и останалите изброени продукти, като предварително бакпулвера угасете в лимоновия сок.

Разбъркайте на ръка с шпатула. Изсипете сместа в тортена тавичка /моята е с диаметър 26 см/, дъното на която се застила с хартия, а стената се намазва с бучка краве масло.

Печете в загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Обърнете блата в тортена чиния, отстранете хартията, а след като се охлади, отново поставете ринга на тавичката около блата.

Приготвяне на крема:

Сладкарската сметана, добре охладена, разбийте с миксера на гъст крем. Разбъркайте гъстото кисело мляко с пудрата захар и едно пакетче ванилена захар, след което прибавете към сметановия крем.

През това време залейте с 4-5 с.л. студена вода едно пакетче желатин и оставете да набъбне. След това затоплете желатина да се втечни на водна баня и го прибавете към крема.

Разбъркайте добре и нанесете половината от крема върху блата в ринга. Отгоре подредете едро нарязани плодове - ягодите на две, банана на четвъртини по дължина и половинки резенчета киви.

Подредете ги в кръгове, а за по интересно, може да се сложат под лек наклон. После при сервиране, ще се виждат от всички плодове във всяко срязано парче. Върху плодовете нанесете останалия крем.

Оставете в хладилника за 2-3 часа. Украсете отгоре с още плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: