Начин на приготвяне
Тавичка с диаметър 26-28 см, добре намаслена с масло и поръсена с галета.
В тенджера с малко зехтин се задушава наситнен лук и се добавя спанакът, накъсан с ръка. Разбърква се докато омекне. Добавя се наситнен магданоз, копър, джоджен и наситнен чесън.
Сваля се от огъня, охлажда се за около 10-15 минути и се прибавят леко разбитите яйца, сол на вкус и 2 с. л. кисело мляко. Разбърква се.
Разтопява се маслото и всяка кора се намаслява с четка, прегъва се като книга на две, отново се намаслява и се поставят около 2-3 с.л. плънка.
Завива се на руло и се нарязва на еднакви парчета, около 2 пръста широки. Те се нареждат изправени едно до друго, плътно в намаслената и поръсена с галета тавичка.
Залива се с 1 разбито яйце и заквасената сметана. Поръсва се с останалото масло.
Баницата се пече на 200 градуса около 35-40 минути.
Зелената баница е много вкусна!
Източник: Йоли