Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с грис, орехи и фурми

Сладкиш с грис, орехи и фурми

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4111k1591k1
Сладкиш с грис, орехи и фурми1 / 2
11/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Какъв ти сладкиш? Това си е истински кулинарен празник"

Необходими Продукти

  • грис - 500 г
  • брашно - 125 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • захар - 4 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • масло - 200 г
  • яйца - 1 бр.
  • фурми - 250 г
  • мед - 2 с.л.
  • сок от 1/2 лимон
  • орехи - 50 - 60 г /да са смлени/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесваме гриса, брашното, ванилията, бакпулвера и захарта. Разбъркваме много добре съставките, след което добавяме предварително разтопеното масло и яйцето и отново разбъркваме.

Изчистваме фурмите от костилките и ги нарязваме на ситно. Заливаме ги с малко вода (около 100-120 мл) и ги слагаме на бавен огън да врят около 5 минути. Към тях добавяме меда, лимоновия сок и орехите и сваляме от огъня.

Взимаме подходящ съд, който предварително намазваме с масло и поръсваме с малко галета и изсипваме половина от тестото. Върху него разпределяме плънката и отгоре добавяме останалото тесто.

Печем сладкиша в силна фурна (на 200 градуса) за около 45 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Даяна Николова
Даяна Николова
Изключително красив сладкиш!
10.08.2017 10:07