Начин на приготвяне
Спанакът се почиства от дръжките, измива се и се попарва в кипнала вода с малко сол за 1 минута. Изважда се с решетъчна лъжица и се прехвърля в съд със студена вода, а след това се изстисква и накълцва.
Картофите се обелват, измиват и нарязват на тънки кръгчета по 2 мм. Загрява се малък съд с обилно олио и картофите се пускат на порции да се запържват до златисто. Изваждат се върху кухненска хартия да се отцедят. Морковът се нарязва по същия начин на елипси по диагонал с картофобелачката и също се изпържва за кратко за 1 мин.
В купичка се разбива едно яйце с щипка сол и се разбърква с натрошеното сирене. Магданозът се накълцва и заедно със спанака се прибавя към яйцето. Поръсва се с щипка смлян черен пипер и се разбърква.
Застила се хартия за печене в широка тава. На четири места, където ще подредим гнездата, се нанася по малко меко краве масло. Там се оформят 4 кръга от картофите, като резенчетата леко се застъпват, а в средата се слагат по две резенчета като дъно. Разпределят се по няколко резенчета морков върху картофите по периферията.
Спаначената смес също се разделя на четири. От всяка част се оформя пръстен върху картофените кръгове, като гнездо, с ширина около 10 см и височина 2 см. В подготвените гнезда от ниско се чуква по едно яйце.
Фурната предварително се загрява на 200 градуса, докато стъкмяваме гнездата. Гнездата се пекат за 10 минути, докато побелеят яйцата. По желание отгоре ръснете малко червен пипер.