Начин на приготвяне
Агнешкото се почиства от ципите и се нарязва на порции. Слага се в тенджера под налягане в леко подсолена вода, колкото да го облее хубаво, добавя се розмаринът и се вари около 40-50 минути. Месото се изважда в тавичка, а бульонът се прецежда и запазва.
Лукът, тиквичките и морковите се обелват, почистват и нарязват на кубчета (като за мусака). Прехвърлят се в тавичката при месото. Оризът се измива и прецежда от водата, и се изсипва в тавата.
Добавят се 5 чаени чаши горещ бульон, подправките (сол на вкус, черен пипер, куркумата и джоджена), всичко се разбърква много дабре, подравнява се с лъжица, накрая се разпределя маслото, залива се с олиото и се пече в предварително загрята фурна около 1 час на 180 градуса.
От време на време се разбърква с лъжицата и подравнява отново. Чесънът се обелва и нарязва на ситно, магданозът се наситнява също и се смесват с консервираните домати.
След като ястието е почти готово, тавичката се изважда, поръсва се с доматената смес и се връща във фурната за около 10 минути.
Оризът на фурна се поднася горещ, декориран с кръгчета пресен лук и цели или нарязани на четвъртинки чери домати.
Агнешкото с тиквички, ориз и моркови на фурна е много вкусно.