Начин на приготвяне
Замесваме тестото, като смесваме киселото мляко с бакпулвер и като шупне, прибавяме прясно мляко, захар, сол и разтопено краве масло. Разбъркваме и постепенно, прибавяме бяло брашно, колкото е необходимо за еластично тесто.
Завиваме тестото в найлонче и оставяме на стайна температура за 15 минути. От тестото правим малки топчета. Всяко разточваме на тънко кръгче и намазваме с майонеза.
Поръсваме с натрошено сирене. Навиваме на тънко рулце и усукваме в противоположни посоки двата края.
Така усуканите соленки подреждаме в тавичка върху хартия за печене, намазана с мазнина. Отгоре намазваме соленките със смесени майонеза (1 с.л.) и прясно мляко (2 с.л.). Ръсим соленките със сусам и печем във фурна на 200 градуса до златисто.