Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Сиренки»Вити домашни сиренки - много сполучливи

Вити домашни сиренки - много сполучливи

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Вити домашни сиренки - много сполучливи
Снимка: Мария Симова
1 / 14с Видео
16/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
7
"За това колко са сполучливи сиренките, може да се съди по мълчанието на околните - щом мълчат и хапват с апетит"

Необходими Продукти

  • брашно - 5 ч.ч.
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • сирене - 150 г за поръсване на корите
  • мазнина - смес от 3 с.л масло и 3 с.л. олио
  • закваска
  • прясна мая - 20 г
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • заливка
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сирене - 3 с.л. натрошено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, пригответе подкваса, като разтворите натрошената мая и захарта с топлата вода, оставете за 10 минути да шупне.

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. В него чукнете яйцата и прибавете шупналата мая. Започнете да бъркате, като наливате и топлото мляко, замесете меко тесто. Завийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло да втаса за 1 час.

Премесете втасалото тесто и разделете на 7 части, оформени на топки.

Върху набрашнен плот разточете една топка на тънка кора, намажете с предварително смесените разтопено масло и олио и поръсете с натрошено сирене.

Навийте кората на руло и навийте на охлюв, като единия край на рулото подпъхвате под охлювчето. Притискате всяка от сиренките (охлювчето) с ръка, да стане като малка питка, и поставете в тава, постлана с хартия за печене.

Така процедирате с всичките седем топчета, като ги редите в тавата.

Оставете сиренките да втасат за 40 минути, като през това време си приготвите заливката. Разбийте яйцата, прибавете киселото мляко и натрошеното сирене, бъркате, докато получите еднородна смес.

Втасалите сиренки залейте със сместа равномерно и поставете тавата в предварително нагрятата на 200 градуса фурна.

След като получат хубав загар отгоре, покрийте сиренките с алуминиево фолио и намалете градусите на 150, допичате за още 10 минути.

Извадете тавата и покрийте с чиста кърпа за 10 минути да се задушат.

Пухкави, меки и ароматни – винаги сполучливи домашни сиренки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
528
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Супер ... много съм доволна
15.04.2020 21:23
1
Анонимен
Анонимен
Много често ги правя и стават чудесни. Благодаря Ви за точната и лесна рецепта!
28.03.2020 01:41
4
Албена Атанасова
Албена Атанасова
Много сполучливи се получиха и при мен!
11.02.2020 17:48
1
Светлана Илиева
Светлана Илиева
Много сполучлива рецепта!Добавих и малко свинска мас.Станаха на конци и много вкусни.
17.03.2019 14:28
3
4
2
Покажи всички подкоментари
Виолета Петрова
Виолета Петрова
Страхотни станаха.Аз добавих и кашкавал.
18.02.2019 11:11
8
Потребител#218020
Потребител#218020
Много много вкусни
09.02.2019 17:02
5
1
Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Просто чудесни. Тестото вече ми втасва.
30.01.2019 15:13
6
1