Начин на приготвяне
В купа пресяваме брашното с бакпулвера. Добавяме захарта, гриса и ванилията. Разбъркваме добре.
Обелваме ябълките и в отделна купа ги настъргваме и объркваме с канела.
В тава с хартия за печене настъргваме 1/3 от маслото на най-едрите дупки на рендето.
Пълним 1 чаена чаша от сухата смес и я разпределяме равномерно върху настърганото масло. Добавяме и половината от настърганите ябълки.
Изсипваме още 1 ч.ч. от сухата смес и слагаме останалата част от ябълките. Изсипваме цялата останала суха смес и настъргваме останалото замразено масло.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато придобие златист цвят.
След като извадим пая от печката, поръсваме със захар за украса.
Реденият ябълков пай с грис е готов.