Начин на приготвяне
Фурна - 170-175 градуса;
Форма с ринг около 22 -24 см добре намаслена с парче меко масло и покрита с малко брашно.
Смесва се брашното, солта, бакпулверът, разбъркват се и се прибавя маслото на кубчета. С ръчен блендер се довежда до трохи. Внимателно и на малки порции се прибавя ледената вода. Бързо се замесва грубо тесто. Завива се във фолио и се оставя в хладилник, докато се приготви плънката.
Ябълките се обелват, почистват и нарязват на дребни кубчета. Поставят се в купа със захарта, канелата и лимоновия сок, разбъркват се и се оставят за 30 мин.
След това време се отцеждат от сока, сокът се запазва за по-късно, той ще трябва да е към рецептата, и се прехвърлят в суха тенджера заедно с маслото, добавя се и царевичното нишесте.
Разбъркват се много добре и се оставят на умерен котлон да се карамелизира ябълката и всякаква остатъчна течност да се изпари. Свалят се от огъня и се охлаждат.
Охладеното тесто се дели на две части.
Едната част се разточва върху малко брашно с диаметър колкото е основата на формата - 22-24 см. Оформя се борд. Връща се в хладилника за още 20 минути.
Върху охладеното тесто в тарт-формата се изсипват ябълките и сокът, който се е отделил и е оставен настрана.
Разточва се и другото парче тесто с диаметър на формата и се покрива отгоре върху плънката. Сгъват се краищата на тестото навътре с пръсти, за да не изтече плънката.
Намазва се с разбито яйце, поръсва се със захар. По средата на тарта се правят с остър нож четири разреза около 3-4 см.
От останалото тесто, от изрезките, може да се изрежат малки форми и да се залепят отгоре за малко красота на пая.
Пече се в загрята фурна на 175 градуса за около 45-50 мин.
Изважда се, охлажда се напълно и след това се освобождава от ринга.
Леко се поръсва с пудра захар. Може да се поднесе горещ, както се поднася в Щатите с топка сладолед, но и студен е с превъзходен вкус.
Източник: Vale cucina e fantasia
Коментари