Начин на приготвяне
Разбийте на сняг белтъците с ваниловата захар и постепенно прибавете жълтъците, киселото мляко и олиото. Добавете брашното с бакпулвера, като постоянно разбърквате с бъркалка до получаване на хомогенна смес.
В тортена форма с диаметър 22 см (намаслена и застлана с хартия) изсипете ½ от сместа.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 минути. Извадете сладкиша и отгоре наредете настъргани ябълки.
Поръсете счуканите орехи и изсипете другата половина от сместа. Върнете във фурната и печете до готовност.
Щом паят почти изстине, го залейте с шоколадовата глазура – загрети до кипване масло, пудра захар, какао и прясно мляко.
Много вкусен шоколадов ябълков пай.