Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Ароматен ябълков пай

Ароматен ябълков пай

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9802
Ароматен ябълков пай
Снимка: Наталия Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 1/2 кубче
  • масло - 60 г
  • есенция - 1/2 бр. лимон
  • захар - 1 к.ч.
  • брашно - колкото поеме (около 500 г)
  • сусам - за поръсване
  • За плънката
  • ябълки - 5 бр.( жълти и червени)
  • орехи - 100 г
  • канела - 1 к.л.
  • масло - 30 - 40 г
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се затопля и в него се разтваря маята, след което си прибавяме яйцето, лимоновата есенция, захарта и маслото. Разбъркваме хубаво и започваме да сипваме по малко брашно докато се получи меко тесто. Оставяме тестото да почине за 20 минути. През това време приготвяме плънката.

Ябълките се почистват и нарязват на не много дребни парчета, слагат се в тиган с олиото и маслото и се задушават за 10 минути, прибавяме и захарта и задушаваме за още 10 минути, след което прибавяме нарязаните на ситно орехи и канелата. Плънката трябва да изстине.

След като е изстинала плънката и тестото е готово разточваме кора според размерите на тавата (стените също трябва да са покрити), слагаме я в тавата, изсипваме плънката и покриваме с остатъка от тестото, оформено по наше желание. Пече се 25-30 минути на 180-220 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: