Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Аспержи на фурна с яйца и галета

Аспержи на фурна с яйца и галета

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Аспержи на фурна с яйца и галета
Снимка: Зори
1 / 7
21/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Хрупкаво предложение с аспержи, което на всяка цена трябва да опитате - най-добре с приятели"

Необходими Продукти

  • аспержи - 500 г зелени
  • сол - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 2 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 40 г (1/3 пакетче от 125 г)
  • галета - 3 - 4 с.л.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • сол
  • бял пипер - 1 к.л.
  • чесън - 1 скилидка пресован
  • магданоз - 1/2 връзка (или копър)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Аспержите се измиват със студена вода и се почистват, като се отстранява част от дървесинната част от основата им. Най-добрият начин е, като хванете едновременно основата и върха на стъблото и леко го огънете в посока към основата.

Там, където се счупи, това е излишната дървесинна част, която е за изхвърляне. Другият вариант е да отрежете около 2-3 см от основата с нож, но не го препоръчвам.

С помощта на белачка за зеленчуци се обелват аспержите (в посока от главата към основата), връзват се на снопче и се поставят в съд със студена вода, загряват се бавно до кипване. След като водата кипне, в нея се прибавят една - две чаени лъжици лимонов сок, или ако нямате - оцет.

Варят се до полуготовност, т.е. докато поомекнат - да могат да се прободат без усилие с вилица.

Времето е различно според дебелината на аспержите, колко са пресни, дължината им, наситеността на цвета им и т.н.

Отцеждат се в гевгир и се нареждат плътно стеблата едно до друго в обилно намазан с масло подходящ съд за фурна.

Яйцата, брашното, прясното мляко, пресованата скилидка чесън, смления бял пипер и сол (на вкус) се разбиват до получаване на хомогенна смес и с нея се заливат аспержите.

С вилица леко разместете аспержите, за да влезе сместа между тях равномерно. Ястието се поръсва обилно с галетата и се разпределя останалото масло най-отгоре (нарязано на тънички филийки).

Пече се в загрята фурна около 20 минути. Веднага след изваждането от фурната, ястието се поръсва обилно с нарязания на ситно пресен магданоз или копър.

Може да се сервира както топло, така и студено.

Аспержите на фурна с яйца и галета са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка: