Начин на приготвяне
Аспержите се измиват със студена вода и се почистват, като се отстранява част от дървесинната част от основата им. Най-добрият начин е, като хванете едновременно основата и върха на стъблото и леко го огънете в посока към основата.
Там, където се счупи, това е излишната дървесинна част, която е за изхвърляне. Другият вариант е да отрежете около 2-3 см от основата с нож, но не го препоръчвам.
С помощта на белачка за зеленчуци се обелват аспержите (в посока от главата към основата), връзват се на снопче и се поставят в съд със студена вода, загряват се бавно до кипване. След като водата кипне, в нея се прибавят една - две чаени лъжици лимонов сок, или ако нямате - оцет.
Варят се до полуготовност, т.е. докато поомекнат - да могат да се прободат без усилие с вилица.
Времето е различно според дебелината на аспержите, колко са пресни, дължината им, наситеността на цвета им и т.н.
Отцеждат се в гевгир и се нареждат плътно стеблата едно до друго в обилно намазан с масло подходящ съд за фурна.
Яйцата, брашното, прясното мляко, пресованата скилидка чесън, смления бял пипер и сол (на вкус) се разбиват до получаване на хомогенна смес и с нея се заливат аспержите.
С вилица леко разместете аспержите, за да влезе сместа между тях равномерно. Ястието се поръсва обилно с галетата и се разпределя останалото масло най-отгоре (нарязано на тънички филийки).
Пече се в загрята фурна около 20 минути. Веднага след изваждането от фурната, ястието се поръсва обилно с нарязания на ситно пресен магданоз или копър.
Може да се сервира както топло, така и студено.
Аспержите на фурна с яйца и галета са много вкусни.