Начин на приготвяне
Разбъркайте от предната вечер 300 г брашно, водата и живата мая. Хубаво разбъркайте всичко с лъжицата или бъркалка, покрийте съда плътно с капак и оставете в хладилника да втасва около 12-14 часа.
На следващия ден, когато извадите купата са се получили едри мехури. Оставете я да престои за 30 минути на стайна температура.
След това разбъркайте тестото с останалите 90 г брашно, солта и 2 с.л. зехтин. Финалното тесто се се получава малко по-гъсто от предходното, на пак е течно и не се меси.
Оставете готовото тесто да почине 10 минути и го сипете в намазана и незалепваща тава, като внимавате да не се разкъса глутеновата кора. Оставете отново да втаса около 2 часа или докато удвои обема си.
След това внимателно намажете повърхността със смес от зехтин и малко вода и поръсете с едра сол. По желание може да поръсите фокачата с риган, босилек или розмарин. Може да направите леки вдлъбнати с пръст по повърхността на фокачата.
Сложете италианската фокача да се пече в загряна предварително на 200-230 градуса фурна. Печенето отнема около 20-30 минути.