Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Италианска фокача с маслини и моцарела

Италианска фокача с маслини и моцарела

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8249k5k5k8
Италианска фокача с маслини и моцарела
Снимка: Росица Петрова
1 / 8
31/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Получи се много ароматна и вкусна фокача с хрупкава коричка от препечената моцарела и въздушна вътрешност. Бон Апети!"

Необходими Продукти

  • картофи - 350 г сварени
  • брашно - 400 г тип 00
  • сол - 1 с.л. фина морска
  • мед - 1 с.л.
  • вода - 250 мл
  • мая - 13 г прясна (1/3 кубче)
  • провансалски подправки - 1 с.л. микс
  • зехтин - 1 с.л.
  • маслини - 8 бр.
  • розмарин - 1 клонче пресен
  • моцарела - 50 г настъргана
  • зехтин - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете обелените картофите до готовност в посолена вода, след което ги отцедете и намачкайте с преса на пюре. Оставете да се охладят.

Аз приготвих картофите в мултикукъра на програма за готвене на пара и бяха готови за 10 минути.

Затоплете водата и разтворете в нея маята и медът. Покрийте съда с кърпа и изчакайте 10 минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното в купа и прибавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.

Аз използвах 300 г брашно тип 00 и 100 г пълнозърнесто от спелта.

Прибавете към брашното пресованите картофи, сместа с маята и лъжица зехтин, както и сухите подправки.

С тези продукти замесете меко лепкаво тесто, което поставете в купа и покрийте с кърпа за 30-40 минути, докато удвои обема си.

След това намокрете пръстите си със студена вода.

Хванете единия край на тестото, издърпайте и го прегънете. Направете същото от четирите краища и отново оставете да престои.

Повторете тази процедура още 2 пъти през 20 минути.

След това намажете правоъгълна форма за печене с лъжица зехтин и прехвърлете в нея тестото.

Разтеглете го с пръсти, докато заеме формата на съда.

Нарежете няколко маслини на дребно и ги разпределете върху тестото.

Поръсете с клонки пресен розмарин и моцарела и оставете отново да втаса домашната фокача за още 20 минути.

Може да добавите и няколко нарязани на дребно сушени домата в зехтин.

През това време загрейте фурната на 200 °C.

Преди да сложите фокачата да се пече, полейте със струйка зехтин.

Времето за печене на италианска фокача с маслини и моцарела е около 30 минути - до златисто.

След изпичане оставете леко да се охлади, нарежете и поднесете.

Получи се много ароматна и вкусна фокача с хрупкава коричка от препечената моцарела и въздушна вътрешност.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: