Начин на приготвяне
Първо се заемете със соса от сирена, като за него загрейте сметаната на умерен до слаб огън. Натрошете сиренето Рокфор, Гаудата настържете на ренде, а топеното сирене направете на малки парченца. Сложете всички сирена при сметаната, като заделите една част Гауда за поръсване на ястието накрая.
Бъркайте соса до стопяване на сирената и сложете чесъна, сол на вкус и белия пипер. Гответе още 2-3 минутки и отстранете от огъня.
Сварете спагетите в подсолена вода с двете лъжички олио според указанията на производителя. Добре е да останат ал денте. Щом са готови, полейте със студена вода и отцедете добре. Овкусете ги с босилековото песто.
Сложете соса на слаб огън и прибавете сушените домати, нарязани на парченца с големина, предпочитана от вас. Сложете и спагетите и объркайте всичко.
Отстранете от огъня и сервирайте веднага, поръсвайки всяка порция със заделената Гауда (може да сложите и допълнително Пармезан, ако предпочитате).
Забележка:
Ако сушените домати, които ползвате, са дехидратирани, трябва задължително да ги накиснете в леко топла водичка поне час-два, за да поомекнат.
Друг и по-бърз вариант е да ги сложите във водата при врящите спагети 5-6 минути, преди те да са готови, но това аз лично не съм го пробвала.
Ако доматите са от бурканче и са стояли в зехтин, то тогава те са подходящи за директна консумация.
Спагетите със сушени домати и три сирена са готови.