Начин на приготвяне
Тиквичките се обелват и разрязват на две по дължина. Вътрешността на всяка се издълбава.
Фурната се загрява на 210 градуса и в тава, застлана с хартия за печене, се поставят тиквичките, като първо долната им страна (където и била обелката) се намазва със сол. Пекат се около 20 минути.
През това време се приготвя плънката.
Издълбаното от тиквичките се нарязва заедно с лука и пиперката. Запържва си лукът в сгорещено олио, а след като започне да става прозрачен, се прибавят пиперката, тиквичките и консервата нахут /отцедена добре/.
Добавя се доматеното пюре, соевият сос, оцетът, млякото и подправките. Разбърква се добре и се оставя, докато тиквичките омекнат.
След като тиквичките отделят доста вода, се прибавят около 1 непълна шепа овесени ядки, колкото да поемат течността.
След като плънката е готова и тиквичките във фурната са омекнали, всяка лодка се пълни с плънка.
Тавата с приготвените пълнени тиквички се връща обратно във фурната, докато плънката също се позапече, но на 175 градуса.