Торта Ягодова бомба

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3812k6736
Торта Ягодова бомба
Снимка: Станислава Армянова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
140 мин.
Порции
16
"Внимание! Много плодова и опасно вкусна"

Необходими Продукти

  • блатове
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 6 с.л.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова кора - 1 с.л.
  • сироп
  • компот от ягоди - 1 бр.
  • крем
  • желатин - 2 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • ягоди - 2 ч.ч.
  • пудра захар - 4 с.л.
  • украса
  • желатин - 1 бр.
  • ягоди
  • компот от ягоди - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блатове:

Отделяме белтъците от жълтъците. С повече от половината захар белтъците се разбиват на сняг. За да станат на сняг, яйцата трябва да сa със стайна температура. Съдът, в който се разбиват, трябва да е напълно сух.

След това се разбиват жълтъците с останалата захар до побеляване. Към тях се добавя водата. Белтъците и жълтъците се смесват. Към тях се прибавя пресятото брашно с ванилия. От тази смес се пекат 3 блата.

Изсипваме в намазнена и набрашнена форма и печем 20-30 минути на 190 градуса. В останалата смес се слагат лимоновите корички. Изпичат се още 2 блата.

Започва се сглобяване на тортата.

Първо се слага лимонов блат. Сиропира се с компот. Във висок съд се слагат 250 мл прясно мляко и се допълва с ягоди до около 450. Слагат се 2 с.л. пудра захар. Пасира се.

В малка купичка се разтваря желатинът с 50 мл вода. Когато стегне, се слага за 5-6 секунди в микровълновата да се втечни. Желатинът се прибавя при плодовото мляко и се разбърква. Изсипва се върху блата във формата за торта. Оставя се в хладилник за около 1 час.

После се слага ваниловият блат. Също се сиропира. Нарязват се малко ягоди и се слагат върху блата. Прави се същата заливка от прясно мляко, ягоди, пудра захар и желатин. Залива се и също се оставя за 1 час в хладилника.

Последният блат е лимонов и също се сиропира с компот. Отгоре се слагат малки ягодки за декорация.

Прави се заливка от компот и ягоди. Също се прибавя желатин. Залива се отгоре тортата и се оставя да стегне за около 2 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: