Начин на приготвяне
Блатове:
Отделяме белтъците от жълтъците. С повече от половината захар белтъците се разбиват на сняг. За да станат на сняг, яйцата трябва да сa със стайна температура. Съдът, в който се разбиват, трябва да е напълно сух.
След това се разбиват жълтъците с останалата захар до побеляване. Към тях се добавя водата. Белтъците и жълтъците се смесват. Към тях се прибавя пресятото брашно с ванилия. От тази смес се пекат 3 блата.
Изсипваме в намазнена и набрашнена форма и печем 20-30 минути на 190 градуса. В останалата смес се слагат лимоновите корички. Изпичат се още 2 блата.
Започва се сглобяване на тортата.
Първо се слага лимонов блат. Сиропира се с компот. Във висок съд се слагат 250 мл прясно мляко и се допълва с ягоди до около 450. Слагат се 2 с.л. пудра захар. Пасира се.
В малка купичка се разтваря желатинът с 50 мл вода. Когато стегне, се слага за 5-6 секунди в микровълновата да се втечни. Желатинът се прибавя при плодовото мляко и се разбърква. Изсипва се върху блата във формата за торта. Оставя се в хладилник за около 1 час.
После се слага ваниловият блат. Също се сиропира. Нарязват се малко ягоди и се слагат върху блата. Прави се същата заливка от прясно мляко, ягоди, пудра захар и желатин. Залива се и също се оставя за 1 час в хладилника.
Последният блат е лимонов и също се сиропира с компот. Отгоре се слагат малки ягодки за декорация.
Прави се заливка от компот и ягоди. Също се прибавя желатин. Залива се отгоре тортата и се оставя да стегне за около 2 часа.