Начин на приготвяне
Разбийте яйцето със захарта, ваниловата захар и малка част от млякото на крем. Добавете останалата част от млякото, орехите, олиото, като след всеки добавен продукт разбърквате.
Смесете пресятото брашно с бакпулвера, разбъркайте и добавете към сместа и отново разбъркайте. Изсипете сместа в намазана и набрашнена правоъгълна тавичка и печете на 170 градуса за 25 минути. Изпечения блат оставете да се охлади.
През това време си направете крема, в студеното мляко прибавете нишестето, захарта и ваниловата захар, разбъркайте. Поставете на слаб огън и варите до сгъстяване на крема при непрекъснато бъркане.
Малко преди да свалите от огъня, добавете маслото, нарязано на кубчета, бъркайте, докато се разтопи напълно и получите гладък крем.
Залейте блата със крема и равномерно разпределете, поръсете с едро счуканите орехи, оставете сладкиша минимум два часа, след което сервирате.
Чудо сладкишът с 1 яйце е страхотен.