Начин на приготвяне
Яйцата се сваряват във вода за 7-8 минути, охлаждат се, обелват се и нарязват на половинки. Разделят се внимателно белтъците от жълтъците, белтъците се слагат в купичка и се заливат със сока от 1 бурканче ферментирало цвекло (сок, колкото да се покрият добре). Оставят се поне за половин час да се мариноват в него и да придобият червеникаво-виолетов цвят.
Добре измитите, но небелени пресни картофи и моркови се сваряват цели до готовност, оставят се да се охладят и се обелват и нарязват на кубчета. Смесват се в голяма купа, към тях се прибавя добре измития и отцеден от водата замразен грах, каперсите, обелената и нарязана на кубчета тиквичка, нарязаните на кръгчета размразени рулца от раци.
За дресинга разбийте цеденото мляко, домашната майонеза, сол и черен пипер на вкус и прясно изцедения лимонов сок. Смесете с останалите продукти и разбъркайте хубаво, за да се овкусят.
Добре е салатата да се остави на хладно да почине поне 30 минути, преди да се сервира.
В четири броя високи коктейлни чаши (или такива за мелба) накъсайте на едро листата от бейби марулята, добавете от салатата и украсете с листенца маруля и пръчици рулца от раци.
Точно преди поднасяне монтирайте (сглобете) към маринованите белтъци техните жълтъци и сложете по две половинки във всяка чаша. Доукрасете с листенца копър или магданоз.
Поднесете като предястие или салата с добре охладено питие (водката, узото и ракията са добра комбинация).
Коктейлната салата с мариновани яйца и тиквички е готова.