Начин на приготвяне
Белият и натуралният шоколад се разтопяват в микровълнова фурна. В два отделни съда се сипват по 200 мл прясно мляко и сладкарска сметана и се загряват почти до кипене.
Двете млечно-сметанови смеси се добавят към шоколадите при непрекъснато бъркане, като се цели получаването на еднородни гладки смеси.
Ягодите се измиват, почистват и пасират до еднородна смес. Трите пакетчета желатин се разтварят в малко хладка вода - по едно в купичка.
Взема се стандартна форма за кекс с дупка по средата.
Двете купички с желатин се разтапят в микровълнова фурна и се добавят към двете шоколадови смеси. Разбърква се добре.
Всяка от шоколадовите смеси се разделя на две равни части - по около 300 мл, които се изсипват в отделни съдове.
Първата част от натуралната шоколадова смес се излива във формата и се слага във фризер за около 15 минути. Следва първата част от бялата шоколадова смес и отново за 15 минути във фризера.
Междувременно се разтопява третата купичка с желатин, добавя се към ягодовото пюре и се разбърква добре.
След като поредният шоколадов слой е вече стегнал, отгоре се излива ягодовото пюре и отново формата се слага във фризера - този път за около 25 минути.
След това идва отново ред на шоколадовите смеси - бяла и натурална, като след всяка формата се оставя за по 15 минути във фризер.
Накрая сладкишът се слага в хладилник и се оставя да престои поне 4-5 часа.
Когато вече панакотата е напълно стегнала, се взема тенджера с гореща вода, дъното на формата се потапя за около 2-3 секунди, след което сладкишът се обръща в подходяща чиния или поднос.
Да ви е сладко! :-) Панакотата с 2 вида шоколад и ягоди е страхотна.