Начин на приготвяне
Накисваме 1 пакетче желатин в 50 мл студена вода за 10 минути.
Загряваме 200 мл сметана до кипване и заливаме с нея начупения бял шоколад. Разбъркваме, докато се получи еднородна смес.
Слагаме желатина в съд на водна баня и когато стане прозрачен, го прибавяме към шоколадовия ганаш, докато е още топъл. След това прибавяме маскарпонето и ванилията и разбъркваме, докато кремът стане гладък. Оставяме да се охлади.
Разбиваме останалата сметана (200 мл) с миксер и я прибавяме на няколко пъти към изстиналия крем.
Накисваме 1/2 пакетче желатин в 4-5 с.л. вода.
Нарязваме ягодите и ги слагаме в касерола заедно с водата и захарта. Варим 5 минути. Махаме от котлона и след 2- 3 минути прибавяме желатина. Оставяме да изстине до стайна температура.
Разделяме крема на две и към едната половина прибавяме ягодите.
Остава само да си сварим захарния сироп, ако искаме да са сиропирани блатовете. Смесваме захарта и водата и варим няколко минути.
Редим тортата в тава с отделящ се борд, като започваме с блат, сиропираме, белия шоколадов мус, отново блат, сиропираме и накрая крема с ягодите.
Поставяме плодовата торта в хладилник за няколко часа.
Украсата е по желание. Аз нарязах няколко ягоди и разтопих на водна баня 1 черен шоколад, но това е само идея. Всеки може да импровизира.
Ягодовата шарлота с мус от бял шоколад е готова.