Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Светкавични ала Пърленки

Светкавични ала Пърленки

ДаниДани
Новак
3323426
Светкавични ала Пърленки3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Разкошни ала Пърленки, които ще приготвите за нула време. И няма да ги изчакате да изстинат"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 5 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 250 - 300 г /колкото поеме за меко тесто/
  • сол
  • олио - 2.5 с.л.
  • краве масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е съвсем импровизирано /не е по рецепта/, тъй като забравих да купя хляб и когато се прибрах в 23 часа, единственият начин да спася положението бе да направя нещо по въпроса, и то да стане много бързо. Получи се неочаквано добър резултат и затова реших да го споделя.

В купа содата се разбърква с киселото мляко да шупне, добавя се яйцето, 2 супени лъжици олио, сол на вкус. Разбърква се с лъжица да се смесят продуктите добре и постепенно се добавя брашно, докато разбъркването с лъжицата стане трудно.

Доомесва се с ръка, не е необходимо да се вади от купата. Трябва да се получи меко тесто, на границата с лепкаво, така че не е нужно да се добавя брашно, докато спре окончателно да лепне. Получилото се тесто се оставя да почива, докато се загрее тигана. Предпочетох дебел тефлонов, пред грил тиган.

Тестото се разделя на четири равни части. За първата се използва олио /намазват се ръцете/, за да може да се разтегли. Разтегля се като мекица, става много лесно, тестото е податливо, само се следи дебелината да е равномерна, да не остава по-тънко в средата, а краищата да са дебели.

Ако е необходимо може да се дооформи и след като се сложи в тигана. Тиганът не се маже с мазнина. След като тиганът се е загрял много добре, степента на нагряване се намалява и пърленките се пекат на среден огън.

След като първата е готова, намазва се с краве масло от двете страни. Аз направих това с кубчето масло в ръка, за да мога да използвам омасляването на ръката за оформянето на следващата пърленка. И така до последната.

Не остана мегдан за снимка, но ще направя задължително при следващото приготвяне, защото със сигурност ще има такова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Николина Панчева
Николина Панчева
благодаря ти за идеята
03.06.2017 10:57
1