Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Желета»Желиран десерт с кисело мляко и череши

Желиран десерт с кисело мляко и череши

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Желиран десерт с кисело мляко и череши
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
28 мин.
Порции
10
"Пръв приятел на фигурата и враг на летните жеги е нашият десерт"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 500 г
  • сметана - 200 мл за разбиване
  • прясно мляко - 50 мл
  • череши - 400 г
  • захар - 130 г
  • ванилия - 1 бр.
  • лимон - сока на 1 бр.
  • желатин - 12 г
  • бишкоти - 7 - 8 бр. Савоярди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете почистените от костилките череши в малка тенджерка, посипете ги с 50 г захар и излейте сока на един лимон.

Сложете съда на умерен огън и варете плодовете 10 мин. Отстранете от котлона и охладете.

Накиснете желатина в студена вода за да омекне. Затоплете прясното мляко, прибавете омекналия желатин и бъркайте, докато се разтопи желатинът.

В голяма купа изсипете киселото мляко, добавете прясното с желатина, ароматизирайте с една ванилия и подсладете с 80 г захар.

Разбийте добре охладената сметана на твърд сняг. Прибавете я на порции към киселото мляко бъркайки енергично, докато получите гладка хомогенна смес.

Изсипете получения крем в продълговата форма за кейк. Наредете отгоре черешите и покрийте с бишкоти.

Загънете формата с найлон и приберете в хладилник.

Оставете желето за една нощ да се охлади и стегне добре.

За да извадите десерта от формата, я потопете за 2-3 мин в топла вода. Обърнете в подходяща чиния.

Върху сладкиша излейте соса от варенето на черешите и украсете с пресни плодове и листенца мента.

Желираният десерт с кисело мляко и череши е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: