Начин на приготвяне
Сложете почистените от костилките череши в малка тенджерка, посипете ги с 50 г захар и излейте сока на един лимон.
Сложете съда на умерен огън и варете плодовете 10 мин. Отстранете от котлона и охладете.
Накиснете желатина в студена вода за да омекне. Затоплете прясното мляко, прибавете омекналия желатин и бъркайте, докато се разтопи желатинът.
В голяма купа изсипете киселото мляко, добавете прясното с желатина, ароматизирайте с една ванилия и подсладете с 80 г захар.
Разбийте добре охладената сметана на твърд сняг. Прибавете я на порции към киселото мляко бъркайки енергично, докато получите гладка хомогенна смес.
Изсипете получения крем в продълговата форма за кейк. Наредете отгоре черешите и покрийте с бишкоти.
Загънете формата с найлон и приберете в хладилник.
Оставете желето за една нощ да се охлади и стегне добре.
За да извадите десерта от формата, я потопете за 2-3 мин в топла вода. Обърнете в подходяща чиния.
Върху сладкиша излейте соса от варенето на черешите и украсете с пресни плодове и листенца мента.
Желираният десерт с кисело мляко и череши е готов.