Експресно парфе

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
2282k3416
Експресно парфе2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
10
"Парфе, приготвено до съвършенство само за 15-ина минути - при нас е възможно"

Необходими Продукти

  • бисквити за торта - 300 г
  • масло - 170 г
  • течна сметана - 200 мл
  • заквасена сметана - 600 мл
  • захар - 2 - 3 с.л.
  • желатин - 1 пакетче и половина (около 15 г)
  • какао - натурално за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бисквитите се натрошават на средно едри трохи и се изсипват в купа. Маслото се разтопява на водна баня и се излива върху бисквитите. Всичко се разбърква хубаво. Изсипват се в тава с отделящи се стени.

С ръце или подходяща шпатула бисквитите се притискат по дъното на тавата до получаване на тънък блат. След това в дълбока купа се разбива течната сметана, а след това към нея се добавят захарта и заквасената сметана и продължаваме да разбиваме с миксер.

Преди да разбием сметаната разтваряме желатина според това как е указано на пакетчето и го оставяме да набъбне. Щом сметаната е готова разтапяме на водна баня желатина.

След това го изливаме в купата със сметана и разбъркваме хубаво. Изсипваме повече от половината сметана върху бисквитения блат и я разстиламе, а към останалата сметана добавяме съвсем малко от какаото, колкото да потъмнее съвсем малко.

Разбъркваме хубаво и изсипваме върху другата сметана. Заглаждаме и с помощта на цедка поръсваме с какао. По желание може да се поръсят и шоколадови пръчици.

Покриваме с кухненско фолио, но без да докосва сметаната и слагаме за поне един час в хладилник. След това изваждаме парфето и отделяме стените на тавата. Може да се сервира веднага или да се охлади още малко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Luba Mari
Luba Mari
Правя я вече за втори път. Много се хареса! Използвам чаени бисквити с орехи и не разделям сметаната на части, а просто накрая поръсвам с какао и слагам горски плодове. Стана идеално! Поздравления за рецептата! :)
28.10.2022 22:11
Михаил Терзиев
Михаил Терзиев
любим десерт, който с нетърпение вече очаквам да стегне
16.02.2019 14:10
3
Totev Georgi
Totev Georgi
Пухкаво ли е парфето или е по-твърдо по тази рецфепта?
04.07.2018 21:25
1
1
Покажи всички подкоментари
Desy Ilieva
Desy Ilieva
Захатра дали е достатъчно?
16.02.2018 10:36
2
1
Покажи всички подкоментари