Липови сармички с пилешко и гъби

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
319
83
78
1
05/06/2017
"Може да сте опитвали всякакви сарми - но толкова ароматни, колкото нашите липови сармички, досега не сте вкусвали "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции35
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 101
  • Преглеждания за месеца3
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подбират се млади листа от липа, които са най-хубави в издънките около дънера на дървото. Вземат се втория и третия лист, които са тънки и широки.

Лукът и морковът се нарязват на кубчета и се запържват заедно в загрято олио. Добавя се оризът, предварително измит и отцеден, след това и нарязаните на ситно гъби, на които преди това се обелва кожицата. Месото също се надребнява с нож и се прибавя, след което се разбърква.

Доматеното пюре се разрежда с една водна чаша вода и се залива, когато оризът стане прозрачен. Прибавят се подправките и се готви около 15 минути, докато се поеме водата.

Отделно в съд на огъня се кипва около един литър вода с щипка сол. Оттегля се и листата от липата се бланшират за много кратко време, като се потапят в горещата вода. Веднага се изваждат в друг съд със студена вода, защото много бързо омекват, след което се отцеждат.

Завиват се сармички с готовата плънка и се подреждат в плитка и широка тенджера. Отгоре се притискат с чиния и се заливат с едно канче вода. Слагат се на огъня и се варят около 15 минути.

Подправено кисело мляко с копър много добре освежава зелените липови сармички. Ако ви харесва, смачкайте и една скилидка чесън, отива им.

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар