Начин на приготвяне
В дълбока тенджера се загрява вода и се поставят лозовите листа да кипнат, свалят се от котлона и се оставят за 10 мин, за да омекнат. Изцеждат се.
Наситняват се и двата вида лук и се поставят в тенджера със зехтин да се задушат за около 3 мин. Прибавя се оризът, разбърква се и се запържва, докато стане прозрачен, но пулпата му да е бяла. Сваля се от котлона, оставя се настрана.
В блендер се поставят гъбите и почистените маслини и на няколко пулсации се смилат на малки парченца. Добавят се към лука и ориза, отново се задушават на умерен котлон, прибавят се доматите и подправките, разбърква се.
Разтварят се лозовите листа и в горната им част се поставя 1 ч.л. от плънката, завива се сармичка.
Подреждат се плътно в тенджера с дебело дъно, заливат се със зехтин, вода до лозовите сарми /около 2 водни чаши/, подреждат се резените лимони, затискат се с чиния и се поставят на тих котлон да къкрят, докато се сготвят, около 40 мин. или докато водата напълно изври и остане само на мазнина.
Когато са напълно готови, се свалят от котлона и се добавя около 30 г масло на парчета, захлупва се с капак, за да се разтопи.
Много е подходящо към сармите да се добави към плънката и 1 шепа черни стафиди, дават приятно лек сладко-кисел вкус.
Може да се сервират и с чеснов пастет.
Сармичките с Ориз, Гъби и Маслини са много вкусни.