Начин на приготвяне
Накъсайте зелката на листа и от всяко изрежете твърдата жиличка в средата. В зависимост от големината на листата може да ги разполовите или не. Ако не обичате прекалено кисело, ги накиснете във вода, а в противен случай - в зелев сок, за да не изсъхват.
Заемете се с плънката, като нарежете на ситно лука. Морковите настържете и двата зеленчука, с щипка сол, оставете да се задушават на умерен огън в олиото.
През това време измийте и нарежете гъбите заедно с пънчетата на сравнително дребни парчета и прибавете към останалите зеленчуци заедно с допълнителната мазнина. Гответе още 5-6 минути и добавете и доматеното пюре, черният пипер и още сол.
След като всичко се позапържи добре и водичката от пюрето се изпари, сипете ориза, предварително измит от нишестето. Бъркайте 2 минути и налейте вода - две части от обема на ориза. Гответе, докато той я поеме всичката, не трябва да е сготвен напълно, а да остане леко твърд. Сложете и чубрицата и отстранете от огъня. Аз слагам повечко чубрица, защото ароматът става неповторим!
След като плънката леко поизстине, завийте сармичките слагайки по лъжичка от нея и запечатвайки ги хубаво.
На дъното на дълбока тенджерка подредете пласт останали зелеви листа. Обикновено винаги има накъсани или такива, които не стават за пълнене, както и изрязаните жилички. Отгоре наредете плътно една до друга сармите на толкова пласта, колкото позволява големината /широчината на тенджерката ви. По желание върху тях сложете няколко клонки чубрица и покрийте с още листа от зелето.
Налейте водичка толкова, че да се вижда на повърхността, но да не покрива изцяло сармите. Притиснете със тежка чиния и похлупете с капак тенджерата. Поставете на умерен към слаб огън за около 1 час, или докато зелевите листа омекнат достатъчно.
Поднесете със заквасена сметана.
На другия ден сармите са още по-вкусни, отколкото в деня на приготвянето им.
Добър апетит!