Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Сладолед с горещ шоколад под бадемова керемидка

Сладолед с горещ шоколад под бадемова керемидка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сладолед с горещ шоколад под бадемова керемидка3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Горещо и студено - истинско предизвикателство за един готвач"

Необходими Продукти

  • ванилов сладолед - 500 мл
  • За бадемови керемидки
  • брашно - 25 г
  • бадеми - 100 г смлени
  • бадеми - 50 г натрошени или ламинирани
  • масло - 30 г
  • белтъци - 2 бр.
  • пудра захар - 90 г
  • сол - щипка
  • За гореща шоколадова заливка
  • черен шоколад - 160 г
  • прясно мляко - 60 мл
  • масло - 35 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме хрупкавото изкушение от бадеми, като в купа смесим хубаво маслото (на стайна температура) със захарта. Последователно добавяме белтъците, разбивайки с миксер, след това слагаме двата вида бадеми и щипка сол и накрая брашното, пресявайки го. Разбъркваме до хомогенна смес и прибираме в хладилник за от 30 минути-до час.

В тавичка, застлана с хартия за печене, слагаме на разстояние по лъжица от сместа и разстиламе с обратната страна на лъжицата с кръгови движения, придавайки кръгла или леко продълговата форма и дебелина от около два милиметра или мъничко повече.

Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна около 10 минутки, провврявайте си за всеки случай и щом видите, че порозовеят са готови.

Изваждайки от фурната е важно да действате бързо, за да придадем форма на керемидка, докато са още горещи и меки. За тази цел си пригответе чаши (легнали)или дебела точилка (предмет с цилиндрична форма) и прилепвайте всяка бисквита така че да се получи извивка във форма на керемида. Оставете да изстинат.

За горещата шоколадова заливка разтопете на водна баня маслото и шоколада заедно с млякото.

В подходящи купички поставяйте по една или две топки сладолед, заливайте със горещ шоколад и поставяйте отгоре покривче от една -две бадемови, хрупкави керемидки.

Сервирайте веднага, защото е разбираемо, че ако десертът не се консумира на момента, сладоледът бързо би се разтопил, а шоколадът - охладил, а целта е да се усетят контрастите от ледено и горещо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
515
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Много отдавна не съм ги правила,а пък за допълниние към сладолед не съм се сещала:)Мерси за чудесното предложение:)
08.06.2017 14:40
2
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Чудесно предложение,Дани:)А тези керемидки са ми любими!
08.06.2017 14:02
2
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Ауууу, ...........какво да кажа............ перфектно!!!
08.06.2017 13:40
2
1
Покажи всички подкоментари