Начин на приготвяне
Първо приготвяме хрупкавото изкушение от бадеми, като в купа смесим хубаво маслото (на стайна температура) със захарта. Последователно добавяме белтъците, разбивайки с миксер, след това слагаме двата вида бадеми и щипка сол и накрая брашното, пресявайки го. Разбъркваме до хомогенна смес и прибираме в хладилник за от 30 минути-до час.
В тавичка, застлана с хартия за печене, слагаме на разстояние по лъжица от сместа и разстиламе с обратната страна на лъжицата с кръгови движения, придавайки кръгла или леко продълговата форма и дебелина от около два милиметра или мъничко повече.
Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна около 10 минутки, провврявайте си за всеки случай и щом видите, че порозовеят са готови.
Изваждайки от фурната е важно да действате бързо, за да придадем форма на керемидка, докато са още горещи и меки. За тази цел си пригответе чаши (легнали)или дебела точилка (предмет с цилиндрична форма) и прилепвайте всяка бисквита така че да се получи извивка във форма на керемида. Оставете да изстинат.
За горещата шоколадова заливка разтопете на водна баня маслото и шоколада заедно с млякото.
В подходящи купички поставяйте по една или две топки сладолед, заливайте със горещ шоколад и поставяйте отгоре покривче от една -две бадемови, хрупкави керемидки.
Сервирайте веднага, защото е разбираемо, че ако десертът не се консумира на момента, сладоледът бързо би се разтопил, а шоколадът - охладил, а целта е да се усетят контрастите от ледено и горещо.
Коментари