Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Сиропи»Сироп от маточина

Сироп от маточина

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
1131k5811
Сироп от маточина
Снимка: Анонимен
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
4
"Свеж сироп от маточина за цялото семейство - опитайте, почерпете приятели и споделете рецептата с всички, които обичате"

Необходими Продукти

  • маточина - 10 - 15 стръка
  • вода - 1 литър
  • захар - 1 кг
  • лимонена киселина - 1 пакетче (10 г)
  • жълта боя - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маточината се бере задължително преди да е цъфнала, тогава листата ѝ са най-ароматни.

Измиваме стръковете маточина и ги поставяме в подходящ съд, ръсим с лимонената киселина и наливаме водата. Оставаме да престои така в хладилник поне 48 часа.

След това прецеждаме през тензух, добавяме захарта и бъркаме до пълното ѝ разтваряне.

По желание добавяме малко жълта боя за по-апетитен вид (не слагам зелена, за да не я бъркам с ментата).

Разливаме в бутилки и съхраняваме в хладилник.

Другият вариант е да стерилизираме 5 минути за капачката - така ще си имаме консервиран сироп за цялата година.

Разреден със сода или вода е много освежаваща лятна напитка!

Сиропът от маточина е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
58
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Добра идея в летните горещини.Обожавам аромата на тази билка, а лечебните ѝ свойства са подходящи при хипертония и нервни разтройства. Характерно за маточината е , че тя трябва да се събере преди цъфтежа. Когато стерилизирате сироп, лимонената киселина е излишна. Чудесен заместител е лимоновият сок.Така ще обогатите и аромата. Медът е подходящ подсладител, но при топлинната обработка той губи своите полезни свойства. Аз също го прилагам, но към сладка, защото го слагам накрая и не стерилизирам. Благодаря Ви за рецептата, ще я приложа.
12.06.2017 09:54
5
1
1
Покажи всички подкоментари
Николина Панчева
Николина Панчева
не може ли вместо захар да се сложи мед .
12.06.2017 06:00
2
1
1
Покажи всички подкоментари
Смърфиета
Смърфиета
Един съвет: ако изварявате сиропа не слагайте лимонена киселина, защото шишетата гърмят, от личен опит го казвам. Иначе рецептата е страхотна за летните горещи дни!
10.06.2017 22:30
3
1
Покажи всички подкоментари