Начин на приготвяне
Маточината се бере задължително преди да е цъфнала, тогава листата ѝ са най-ароматни.
Измиваме стръковете маточина и ги поставяме в подходящ съд, ръсим с лимонената киселина и наливаме водата. Оставаме да престои така в хладилник поне 48 часа.
След това прецеждаме през тензух, добавяме захарта и бъркаме до пълното ѝ разтваряне.
По желание добавяме малко жълта боя за по-апетитен вид (не слагам зелена, за да не я бъркам с ментата).
Разливаме в бутилки и съхраняваме в хладилник.
Другият вариант е да стерилизираме 5 минути за капачката - така ще си имаме консервиран сироп за цялата година.
Разреден със сода или вода е много освежаваща лятна напитка!
Сиропът от маточина е готов.
Коментари